Etusivu

Vaihteleva ja kaunis luonto, suot, aarniometsä ja tarujen verhoama Björnberget, osittain jo 100-200 vuotta sitten tallattuja polkuja sekä helminauha pieniä metsälampia ja hienoja taukopaikkoja – suunnilleen näillä sanoin voisi lyhyesti kuvailla Petsmon vaellusreittiä.

Voit vaeltaa 0,6 kilometristä 12,5 kilometriin – riippuen valitsemastasi reitistä. Reitillä on kaksi eri lähtöpaikkaa ja jos valitset kävellä koko reitin, kuljet kaikkien neljän grillipaikkojen kautta. Jokainen niistä on ainutlaatuinen omalla tavallaan, mutta kaikista on suurenmoinen näköala.

Lue lisää reitistä tästä

Reittikartan löydät tästä

Voit lukea projektin loppuraportti tästä (ruotsinkielinen).

Huomioi kulkusuunta! (Merkitty nuolilla kartalla)
Reitti on merkitty VAIN sen suuntaisesti!

Lisää reitistä

Petsmon Vaellusreitti on rakennettu ja saatettu valmiiksi Leader-rahoitetun hankkeen avulla 1.6.2020-30.9.2021. Hankkeen toteuttajana toimii Petsmo Ungdomsförening rf, joka asetti erillisen työryhmän hanketta varten. Talkootyöhön on osallistunut yli 50 vapaa-ehtoista petsmolaista, jotka ovat tehneet suunnilleen 2 000 talkootuntia.

Päärahoittajia ovat Aktion Österbotten Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston kautta sekä Petsmo NS, Kulturösterbotten, Mustasaaren kunta ja Aktiasäätiö. Sponsoreina on myös toiminut Petsmo samfälligheter rf sekä suuri määrä paikallisia yrittäjiä ja kyläläisiä.
Hankkeen kokonaisbudjetti, johon sisältyy myös talkootyö, nousee reiluun 80 000 euroon, josta puolet on materiaalikustannuksia.

Koko reitti on 12,5 km pitkä ja se voidaan jakaa Eteläiseen ja Pohjoiseen kierrokseen. Jos valitset kulkea koko reitin, kuljet kaikkien neljän taukopaikan ja luonnonkauniiden Särkiträsk, Rudträsk ja Kvarnträsk metsälampien sekä Källmossen suon kautta, jonka mitattu syvyys on yli seitsemän metriä. Myös metsälampien syvyys on vaikuttava.

Reitti on saanut paljon myönteistä huomiota ja se oli ahkerassa käytössä jo ennen valmistumistaan. Suosittelemme erityisesti Rudträskiä pitkin kulkevaa reittiä, poikkeamista historiallisesti jännittävälle Björnbergetille sekä 600 metriä pitkää pitkospuureittiä Källmossenin yli.

Tägää mielellään Petsmon vaellusreitti ottamissasi kuvissa sosiaalisessa mediassa ja muista, että omat polttopuut kannattaa ottaa mukaan, sillä emme aina takaa, että kaikki puuvarastot ovat täytettyjä. On itsestään selvää, että reitille ei jää muuta kuin omat jalanjälkesi ja mielellään merkintä johonkin vieraskirjoistamme!

Petsmo NS ja työryhmä haluaa kiittää kaikkia maanomistajia, jotka ovat mahdollistaneet hankkeen ja toivottaa teille kaikille miellyttäviä vaellusretkiä!

Ennen vaellusta

Huomioi, että 20.8.-28.2 alueella on käynnissä metsästys ja että koiranomistajilla pitää olla koira kytkettynä koko vuoden aikana. Mopolla, motokrossipyörillä ja mönkijällä ajo sekä ratsastaminen reitillä on kiellettyä.

Tuo retkelläsi kerääntyneet roskat pois ja  kun ilmatieteenlaitos.fi varoittaa metsä- tai ruohikkopalovaarasta tulen teko on sallittua ainoastaan sisäänrakennetuilla tulentekopaikoilla, joissa on savuhormi. Noudata äärimmäistä varovaisuutta käsitellessäsi avotulta. Tulen sytyttäjä vastaa aina turvallisuudesta!

SAAT 

  • Kävellä, juosta, pyöräillä ja hiihtää
  • Poimia marjoja ja sieniä, onkia ja pilkkiä
  • Tehdä tulta MERKITYILLÄ tulentekopaikoilla paitsi jos  metäspalovaroitus on voimassa alueella
  • Leiriytyä osoitetuilla taukopaikoilla

 

ET SAA

  • Antaa lemikkieläinten kulkea kytkemättä
  • Jättää roskia jälkeesi taukopaikoille tai maastoon
  • Ajaa moottoriajoneuvolla reitillä
  • Saalistaa, häiritä tai tappaa eläimiä tai hävittää eläinten pesiä
  • Vahingoittaa rakenteita
  • Ottaa tai vahingoittaa maaperää tai kalliota

 

Liikuntarajoitteisille

Rudträsk, joka on yksi taukopaikoistamme, on mukautettu niin, että myös liikuntarajoitteiset ja pyörätuolia käyttävät voivat nauttia siellä luonnosta  ja käyttää grilliä vaikka eivät voi vaeltaa reitillä. Rudträskiin voi luvan kanssa tulla autolla tai invataksilla. Ota yhteyttä niin huolehdimme siitä, että tiepuomi ja paikalle johtava tie on auki sovittuna ajankohtana.